ÅLANDS RÄTTSLIGA STÄLLNING

Folkrätt och säkerhetspolitik

Folkrätt och säkerhetspolitik

Då Ålands rättsliga ställning har berörts gång efter annan i den aktuella debatten om ökade ryska hot finns anledning att repetera det jag skrev i min bok FOLKRÄTT OCH SÄKERHETSPOLITIK (ISBN 9118678726; 596 sidor), Norstedts Stockholm 1986, som utkom som någon form av ”folkrättsligt testamente” i samband med min avgång på egen begäran 1987 från posten som UD:s Folkrättssakkunnige. I denna bok läggs stor vikt vid ”närområdets folkrätt”, inte minst Åland, men också Arktis, Svalbard/Spetsbergen mm, alltså de högstrategiska områden som Sverige ”ligger mitt i”. Sverige har som signatärmakt till 1921 års Konvention om Ålandsöarnas icke-befästande och demilitarisering en väsentlig roll att spela för upprätthållandet av Ålands nuvarande rättsliga och folkrättsliga ställning.

Utdrag ur Folkrätt och säkerhetspolitik Avd III kap 2 Kolliderande suveränitet. Översikt över folkrättsliga problem i det nordiska närområdet (sid 200-206).

Ålands sid 200

Ålands sid 200

Åland sid 201

Åland sid 201

 

Ålands sid 202

Ålands sid 202

Åland sid 2003

Åland sid 2003

Åland sid 204

Åland sid 204

 

Ålands sid 205

Ålands sid 205

 

Åland sid 206

Åland sid 206

UPPDATERING: OBS DETTA BÖR UPPMÄRKSAMMAS:

Martin Ekman, tidigare sakkunnig i Gränsarbetsgruppen, uppmärksammar i en artikel i tidningen Nya Åland och Tidningen Åland (15 april 2013) arbetet för förtydligandet av demilitariseringens geografiska gränser. I början av år 2013 har Finlands utrikesministerium meddelat resultatet i en diplomatisk not till signatärmakterna för demilitariseringskonventionerna. Denna not fullföljer gränsarbetsgruppens arbete.

Ekmans text kan laddas ner som pdf här.

Underlaget som ligger till grund för noten finns nu på Finlands utrikesministeriums hemsida påsvenska, engelska och finska.

Gränsarbetsgruppens resultat från 2006 finns dokumenterade på justitieministeriets hemsida på svenska och finska.

Statsrådet tog upp saken till behandling i november 2011. Ett pressmeddelandet om ärendet finns på statsrådets kanslis hemsida på svenska, engelska och finska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s